ШКІДЛИВІСТЬ ТЮТЮНОПАЛІННЯ

2024-03-13

Профілактика тютюнопаління у підлітковому середовищі

Тютюнопаління в наш час становить одну з найсерйозніших медикосоціальних проблем. Складність її вирішення - у невідповідності стандартного відношення до паління в суспільстві та його дійсним значенням у руйнуванні здоров'я людей. Всі форми споживання тютюну, включаючи паління сигарет, сигар, трубок, а також вплив продуктів його згоряння на тих, хто не палить (пасивне або вимушене паління), значно підвищують захворюваність і передчасну смертність, що спричиняються більш як 20 різними хворобами. 3а оцінкою експертів ВООЗ від хвороб, пов'язаних з палінням, щорічно вмирає 4 мільйона людей у світі. Якщо ситуація з палінням не зміниться, в 2025 році щорічні втрати будуть складати вже 10 мільйонів чоловік.

Тютюнопаління серед підлітків – це велика і глобальна проблема та велика небезпека для здоров’я нації, сильно впливає на емоційний і соціальний розвиток молоді. Основними аспектами пов’язані з цією проблемою є: виникнення захворювання легень, серцево-судинні захворювання, астма, проблеми з зубами і яснами, органи і системи організму дитини розвиваються повільно та пошкоджуються.

Нині ми не можемо говорити про куріння підлітків як про невинні пустощі. Куріння — соціальне лихо. Через нерозуміння, сліпе наслідування моди, дорослих, ровесників підліток починає курити — спочатку робить одну затяжку, викурює одну сигарету, а потім тягнеться до лиховісної пачки знову і знову. І так куріння стає звичкою. Нікотин, який міститься в цигарках є дуже сильною психоактивною речовиною і легко уражає організм дитини. Пізніше виникають ускладнення в подальшому припиненні куріння.

Основним етапом профілактики тютюнопаління серед підлітків – це заборона продажу тютюнових виробів неповнолітнім, заборона на куріння в громадських місцях, ведення здорового способу життя їх батьків, як позитивний приклад для дитини. Дуже важливо говорити дітям про куріння, а не намагатися повністю вберегти їх від усякої інформації. Батьки повинні детально роз’яснити дитині про негативні наслідки куріння.

Від куріння, алкоголізму та наркоманії є тільки одна серйозна альтернатива – здоровий спосіб життя. Пропагуючи спорт та фізкультуру ми можемо вберегти підростаюче покоління від попадання в лапи шкідливої залежності. Чим здоровіше суспільство, тим здоровіші виростуть і вони.

Профілактика тютюнопаління серед підлітків – це не тільки профілактика нікотинової залежності, а й реальна можливість збільшити тривалість життя, запобігти розвитку поширених захворювань серцево-судинної системи, хронічних бронхо-легеневих захворювань, раку легенів та інших хвороб.

Новоукраїнське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Кiлькiсть переглядiв: 43

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930